Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
In deze casus nemen wij u mee en laten wij zien hoe de SAVE-werkwijze er in de praktijk uit kan zien: er is sprake van fors huiselijk geweld waar de kinderen getuige van zijn. De politie neemt contact op met de crisisdienst van Veilig Thuis Utrecht.
David en Elise:
Het gezin bestaat uit vader (43), moeder (29), zoon David (10) en dochter Elise (6). Op een woensdagmiddag is er sprake van fors huiselijk geweld van vader naar moeder. Moeder is vergeten de kinderen van school te halen. Vader is door school gebeld. Hij heeft zijn werk neer moeten leggen om de kinderen te halen. Hierdoor is hij ontslagen. Thuisgekomen staat moeder te kletsen met een bekende. Vader heeft moeder naar binnen gesleurd en in bijzijn van de kinderen mishandeld. Een buurtbewoner was getuige en heeft de politie gebeld.
De politie neemt contact op met de crisisdienst van Veilig Thuis Utrecht. Ouders schetsen ieder een eigen beeld. Er is vaker sprake van huiselijk geweld. Meestal heeft vader dan gedronken, maar daar is nu geen sprake van. Veilig Thuis gaat in gesprek met de ouders en er blijken afspraken te maken zijn. Samen bekijken ze wie uit het netwerk betrokken kunnen worden om een (tijdelijk) veiligheidsplan te maken. Ouders geven aan dat de oma en een nicht betrokken kunnen worden. Samen met hen bespreken we wat er gebeurd is en welke gevolgen dit heeft voor de kinderen. We stellen een plan op voor de komende 14 dagen. Daarin staat bijvoorbeeld dat ouders niet zonder begeleiding gezamenlijk in de woning zijn. Het lokale team wordt betrokken en ook het SAVE-team haakt aan omdat veiligheid een issue is.
Conform het analyse-model van de SAVE-werkwijze (vier venster model) komen betrokkenen tot een weging van wat er speelt en een plan waarmee aan verbetering gewerkt kan worden.
Dit plan wordt per direct ingezet en iedere 2 maanden geëvalueerd met ouders, eventueel de kinderen, oma, de wijkagent, het lokale team en het SAVE-team.
Ouders geven aan dat zij het als prettig ervaren dat zij konden vertellen. Er werd geluisterd naar hun verhaal. Gedurende het vertellen zag vader gelijkenissen tussen zijn jeugd en de opvoeding van zijn kinderen.
In de gesprekken weet de professional naar voren te halen wat goed gaat in het gezin en welke zorgen er zijn. Er werd gesproken over het gebruik van alcohol in relatie tot huiselijk geweld, over depressie en over de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen. Kinderen die niet direct slachtoffer zijn, vertonen dezelfde symptomen als kinderen die zelf lichamelijk mishandeld zijn. Vader schrikt hiervan en geeft aan dat dit niet is wat hij wil.
Doordat het hele proces met ouders is doorlopen en de voorwaarden goed besproken worden met ouders, voelen ouders zich ondersteund door de voorwaarden, die duidelijkheid scheppen.
In dit gezin blijkt dat ouders de insteek op veiligheid goed begrijpen en hier ook achter kunnen staan, zeker nadat zij zicht kregen op de effecten van het geweld op de kinderen. Het uiteindelijk gemaakte plan biedt hen houvast en wordt een gedeeld kader waar zij nog lang op terug kunnen vallen. De afspraken en het plan worden aan de kinderen gepresenteerd. Zij krijgen de ervaring dat ouders samenwerken en samen de situatie voor de kinderen en henzelf willen verbeteren.
Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.