Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij SAVE Jeugdbescherming?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Wel cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Handen af van onze jeugdbeschermers!

Blog 4 november 2019 Reading Time: 2 minutenleestijd

Jeugdzorginstellingen hebben afgelopen weekend gezamenlijk de noodklok geluid over agressie, intimidatie en geweld door cliënten en ouders. In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer eisen ze maatregelen om hun medewerkers beter te kunnen beschermen.

Volgens de instellingen krijgen medewerkers dagelijks te maken met verbale en fysieke agressie, bedreigingen en stalkende cliënten. Ze zeggen nauwelijks steun vanuit de maatschappij en politiek te ervaren voor hun werk. De brief is opgesteld en ondertekend door de zestien instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering in Nederland. Ook Samen Veilig Midden-Nederland heeft de brief ondertekend. Branchevereniging Jeugdzorg Nederland staat achter de actie.

Onacceptabel
Minister Dekker (Rechtsbescherming) zegt geschokt te zijn door de heftigheid van de incidenten in de Jeugdzorg. Volgens de minister moeten hulpverleners soms tegen de zin van ouders in, ingrijpen om de veiligheid van kinderen te herstellen: “Wat ik niet accepteer is dat jeugdbeschermers daarbij bestookt worden met verbale agressie en geweldbedreigingen.” De minister gaat kijken of de gemaakte afspraken met politie en OM over het optreden bij agressie tegen medewerkers van de jeugdbescherming, voldoende werken. Ook wil hij dat bedreigingen snel van Facebook verwijderd kunnen worden. “Hoewel signalen over geweld tegen hulpverleners mij eerder hebben bereikt, lijkt het alsof het geweld steeds ernstigere vormen aanneemt. Dit is onacceptabel”, zegt Dekker.

Verantwoordelijkheid van iedereen
“Natuurlijk hebben wij deze brief ook ondertekend. We zijn meer dan blij dat dit onderwerp landelijk de aandacht krijgt die het verdient”, aldus Paul Janssen, lid Raad van Bestuur Samen Veilig Midden Nederland. De gecertificeerde instelling SAVE is onderdeel van deze organisatie. “Zoals scheidend bestuursvoorzitter Tanno Klijn onlangs al schreef op Skipr: ‘Ook dit jaar zijn er collega’s geweest die klappen hebben gekregen, die zo bedreigend waren, dat ze tijdelijk hun werk niet meer konden uitvoeren. Veel vaker nog hebben ze last van cyberpesten via sociale media. Maar, onze medewerkers zijn niet bang uitgevallen. Ze beseffen dat ze een ingewikkelde maatschappelijke opdracht hebben en dat hun beslissingen vaak diep ingrijpen in privélevens van cliënten. Ze werken op het scherpst van de snede vanuit het besef dat hun werk en keuzes ertoe doen.’ De keuzes waar onze medewerkers elke dag voor staan zijn vaak erg ingewikkeld. Daarbij zijn zij niet alleen afhankelijk van de mensen die het uitvoeren, maar ook van de samenleving als geheel. Veiligheid voor kinderen (én volwassenen) is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Daarom verdient dit onderwerp brede aandacht.”

Lees hier de volledige tekst van het pamflet ‘Handen af van onze jeugdbeschermers!’.

Nieuwsbrief aanmelding

Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.