Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij SAVE Jeugdbescherming?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Wel cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

“Jeugdbeschermingstafel is vaak pure winst”

Blog 25 februari 2018 Reading Time: 3 minutenleestijd

De ernstige zorgen om de twee kinderen, een jongetje (5) en een meisje (8), van een gezin uit de Rivierenwijk in Utrecht blijven bestaan. Ouders hebben in het verleden te kampen gehad met psychische problemen. Inmiddels zijn er bovendien financiële problemen ontstaan en is de huisvesting een probleem aan het worden. Door alle problemen komen ook de psychische klachten bij de ouders terug.

Ouders zeggen bovendien dat ze gaan scheiden, dat zeggen ze al lang en ook tegen de kinderen. Maar ze doen het niet. De moeder durft er niet op te vertrouwen dat haar man zijn rol in de opvoeding kan pakken. Mede daarom durft zij het niet aan om daadwerkelijk bij hem weg te gaan. Inmiddels is zij echter zwanger van een derde kind en is de wens om te scheiden voor kinderen en hulpverlening ondoorgrondelijk geworden. Het gedrag en de problemen van de ouders maken dat het moeilijk is om grip te krijgen op de kinderen en de opvoedsituatie.

“Juist die ongrijpbaarheid maakt dat wij vanuit SAVE uiteindelijk besloten hebben om een jeugdbeschermingstafel te organiseren” zegt Anita Herbas, medewerker SAVE in Utrecht. Anita is samen met haar collega Linde Langermans betrokken bij dit gezin.

“Binnen de SAVE-begeleiding hebben we herhaaldelijk voorwaarden gesteld om de opvoedsituatie in dit gezin te verbeteren, maar die voorwaarden worden keer op keer niet nagekomen. Ouders zeggen toe om mee te werken, maar ze verschuiven desondanks de aandacht steeds weer naar zichzelf en hun eigen problemen. De voorwaarden en te maken stappen worden daardoor steeds kleiner en nog is er geen vooruitgang. Het is heel moeilijk om zicht op de kinderen te hebben en te houden. Ondertussen nemen de problemen en de zorgsignalen bij de kinderen toe. Wij overweging nu om een jeugdbeschermingsmaatregel voor de kinderen aan te vragen en de Raad voor de Kinderbescherming de opvoedsituatie te laten onderzoeken. Maar we kijken eerst samen met het gezin of er niet toch nog mogelijkheden zijn  om zo’n maatregel af te wenden. Dat doen we tijdens een jeugdbeschermingstafel.”

Tijdens de jeugdbeschermingstafel bespreken ouders, betrokken hulpverleners en een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming de zorgen en de voortgang in de aanpak daarvan. Met elkaar wordt bekeken of er nog mogelijkheden zijn om tot verbetering van de opvoedsituatie te komen en een onderzoek door de Raad af te wenden.

Anita: “Tijdens de jeugdbeschermingstafel  zijn we met de ouders, het buurtteam, de school, de huisarts en een medewerker van de Raad in gesprek gegaan. De Raad legt tijdens dit gesprek goed uit wat hun rol is. Ze luisteren naar alle betrokkenen, willen van iedereen horen wat goed gaat, waar iedereen mee bezig is en wat de plannen zijn. SAVE krijgt de kans om de aanvraag van de jeugdbeschermingstafel te onderbouwen. Ouders kunnen hun standpunt toelichten en verdedigen.  Ouders ervaren dit vaak ook echt als hun laatste kans om een raadsonderzoek af te wenden. Dat gebeurde ook bij dit gezin. Ouders hadden een plan B opgesteld en hadden Altrecht al benaderd voor hulp bij hun eigen psychische problemen. Ze hadden ook een afspraak gemaakt met de Opvoedpoli voor ondersteuning in de opvoeding. Aan het einde van het gesprek komt de Raad met hun besluit. Bij dit gezin besloot de Raad om ouders weliswaar deze laatste kans te geven, maar parallel ook een raadsonderzoek op te starten omdat ouders eerdere toezeggingen te vaak niet nagekomen zijn. Dit is een goede uitkomst voor dit gezin. Mochten ouders nu wel vooruitgang boeken, dan wordt dat tijdens het raadsonderzoek inzichtelijk en kan een jeugdbeschermingsmaatregel toch niet nodig zijn om de opvoedsituatie van de kinderen te verbeteren. Het raadsonderzoek fungeert als een stok achter de deur en geeft ouders de druk om deze keer wel door te pakken. Het mooie van de jeugdbeschermingstafel is dat ouders zich gehoord voelen omdat ze tijdens het gesprek heel concreet en tastbaar de kans krijgen hun standpunt te verdedigen. Bovendien is het besluit een echt gezamenlijk besluit. Daardoor kom je minder scherp tegenover elkaar te staan en dat helpt de verdere begeleiding. Pure winst dus.”

 

 

Nieuwsbrief aanmelding

Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.