Zorgen over een kind of jongere in Flevoland of Utrecht?
Maak je je zorgen over de veiligheid of ontwikkeling van een kind of jongere? Wil je jouw zorgen bespreken, advies vragen of hulp inschakelen? Hieronder lees je welke stappen je kunt nemen.
Zorgen over de ontwikkeling of opvoeding van een kind
→ Neem contact op met het buurtteam
Maak je je zorgen over de ontwikkeling of opvoeding van een kind? Bespreek je zorgen dan altijd eerst met het gezin. Vertel waarom je je zorgen maakt. En dat je je zorgen wilt melden bij een instantie.
Voor vragen en zorgen over opvoeding kun je terecht bij het lokale wijkteam (ook wel ‘buurtteam’ genoemd) of Centrum voor Jeugd & Gezin in de gemeente waar het kind woont. Dit zijn professionals die in de buurt actief zijn om mensen te helpen. Zij bespreken de zorgen met het gezin en ondersteunen hen als dat nodig is.
Zijn er ernstige zorgen over de veiligheid van het kind? Dan volgt het lokale team de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Mogelijk doen zij dan een melding bij Veilig Thuis.
Hier vind je de sociale wijkteams in regio Flevoland Hier lees je meer over alle buurtteams in de stad UtrechtZoek je een buurtteam in een andere stad in de regio Utrecht? Zoek dan op “buurtteam” en de naam van de stad in een zoekmachine zoals Google.
Zorgen over de veiligheid van een kind (of volwassene)
→ Neem contact op met Veilig Thuis
Maak je je ernstig zorgen over de veiligheid van een kind of volwassene? Vermoed je kindermishandeling, huiselijk geweld, ouderenmishandeling of mensenhandel? Neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800 – 2000. Zij geven je advies over wat je kunt doen. Ook kun je bij Veilig Thuis een melding doen. Meer informatie hierover vind je op de website van Veilig Thuis Flevoland en Veilig Thuis Utrecht.
Bij een crisissituatie en directe hulpbehoefte is Veilig Thuis ook buiten kantooruren bereikbaar via 0800 – 2000.
Ziet Veilig Thuis dat een gezin al ondersteuning krijgt van SAVE Jeugdbescherming? Dan informeren zij de betrokken jeugdbeschermer over de gemelde zorgen. De jeugdbeschermer bespreekt de zorgen met het gezin.
Extra mogelijkheden voor beroepskrachten die werken met kinderen, jongeren of ouders/verzorgers
1. Schriftelijk melden
→ Gebruik het meldformulier van Veilig Thuis
Heb je zorgen over de veiligheid van een kind of jongere? Je kunt jouw zorgen zowel telefonisch als schriftelijk melden bij Veilig Thuis:
Meldformulier Veilig Thuis Flevoland
Meldformulier Veilig Thuis Utrecht
2. Participerend Consult voor wijkteams
→ Neem contact op met ons kantoor in jouw regio
Werk je binnen een wijkteam, ben je betrokken bij een gezin of een kind/jongere vanuit een hulpverlenende rol en heb je vragen over de veiligheid van een kind of jongere? Dan kun je contact opnemen met het SAVE-kantoor in jouw regio voor een participerend consult. Bespreek wel altijd vooraf met het gezin dat je contact wilt opnemen met SAVE Jeugdbescherming.
Wij bieden advies en informatie over hoe je als professional omgaat met veiligheid binnen gezinnen. Samen met onze medewerkers verken je of een participerend consult passend is bij jullie vraagstuk.
3. Jeugdbeschermingstafels
→ Organiseer een jeugdbeschermingstafel
Onze organisatie kan betrokken worden bij jeugdbeschermingstafels. Dit zijn bijeenkomsten die georganiseerd worden door de betrokken hulpverlening om oplossingen te vinden binnen het vrijwillige kader. Wij denken mee vanuit onze expertise op het gebied van veiligheid van kinderen en jongeren. Samen verkennen we welke oplossingen voor kinderen en jongeren mogelijk zijn.