Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij SAVE Jeugdbescherming?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Wel cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Cliëntenraad

[Podcast] In gesprek met… Delaine (24) over het stigma van de jeugdzorg: “Je bent niet je verleden”

Blog 27 mei 2020 Reading Time: 2 minutenleestijd

Delaine (24) is lid van de cliëntenraad van Samen Veilig Midden-Nederland. In een serie podcasts praat ze over haar jeugd en hoe ze met jeugdzorg in aanraking kwam. “Je bent niet je verleden. Het feit dat er vroeger dingen verkeerd zijn gegaan, dat maakt niet uit. Sta in je kracht en geloof in jezelf.”

Delaine stond vanaf jonge leeftijd onder toezicht van de jeugdzorg. Dat levert vaak een reactie in haar omgeving op, alsof zij wat fout heeft gedaan. Ze wordt veroordeeld voor wat haar in haar leven is overkomen. “Iedereen maakt in zijn leven dingen mee die niet leuk zijn.” Ze vecht tegen het stigma, terwijl het haar zowel gevormd heeft als sterker heeft gemaakt. “Als ik vertel dat ik vanaf mijn zesde, zevende onder toezicht sta van de jeugdzorg, dan krijg ik scheve gezichten”, vertelt ze.

Delaine is een van de leden van de cliëntenraad van Samen Veilig Midden-Nederland en vecht tegen het stigma wat de jeugdzorg heeft. “Mensen zeggen in eerste instantie niet zo heel veel, maar je ziet het aan ze.” Dat ze dan soms doorvragen, waardeert ze. “Dan krijgen ze een ander beeld. Of als ze weten wat er vroeger met mij thuis is gebeurd, gaan ze opeens heel voorzichtig met me doen. Ik overleef het wel, hoor. Ik lig er ’s nachts niet wakker van.”

“Iedereen maakt dingen mee in zijn leven die niet leuk zijn. Als ik kijk naar hoe ik nu in het leven sta en hoe ik het aan het inrichten en opbouwen ben, dan kan ik niet zeggen dat het me slecht heeft gedaan wat er met me gebeurd is.” Delaine is een sterke, jonge vrouw met een krachtige boodschap aan andere kinderen, jongeren en jong volwassenen, die in dezelfde situatie zitten als waar zij in heeft gezeten: “Je bent niet je verleden. Het feit dat er vroeger dingen verkeerd zijn gegaan, maakt niet uit. Ga in je eigen kracht staan en in jezelf geloven. Als je iets wilt, ga ervoor werken!”

Beluister hieronder de complete podcast van 9:21 minuten.

Jacques Happe
Team Communicatie

Haar vorige podcast over de jeugdzorg (11.38 minuten) vind je hier:

Nieuwsbrief aanmelding

Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.