Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij SAVE Jeugdbescherming?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Wel cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Coronavirus

Omgangsregelingen en bezoek

Nieuws 2 april 2020 Reading Time: 2 minutenleestijd

Ondanks de coronacrisis zijn we vanuit SAVE nog altijd heel actief bezig om acute en stabiele veiligheid van kinderen te herstellen en dreigingen op te heffen. Net als alle andere zorgorganisaties proberen ook wij de gezondheidsrisico’s voor cliënten, bezoekers en medewerkers te beperken. Hoewel persoonlijk contact voor ons allemaal heel belangrijk is – en dus ook het bezoek tussen ouders en kinderen – zijn we door de coronacrisis helaas genoodzaakt dit soms anders te regelen. Hieronder leggen we uit hoe we dat doen.

Bij elk contact maken we steeds weer een afweging in het belang van de veiligheid en gezondheid. Het contact laten we bij voorkeur telefonisch, per e-mail of een videoverbinding plaatsvinden. Huisbezoeken doen wij alleen bij acute onveiligheid en vóór het bezoek bellen we dan om een inschatting te maken van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Wij realiseren ons dat deze maatregelen veel van iedereen vragen.

We hebben samen met de Rijksoverheid en het RIVM, maar ook met Jeugdzorg Nederland en het Nederlandse Jeugdinstituut een overzicht gemaakt van hoe we nu contacten wel, op een andere manier of helemaal niet door kunnen laten gaan.

Onveiligheid thuis
In het geval van een acute onveilige thuissituatie gaan we op huisbezoek. Als het mogelijk is, hebben we vooraf contact om een afweging van de veiligheid en gezondheid te maken. Wij volgen bij zulke huisbezoeken dan de laatste richtlijnen van het RIVM. Daarmee bepalen we of de medewerkers  maatregelen moeten nemen en welke beschermende maatregelen de medewerker dient  te nemen. Denk daarbij aan het gebruik van handschoenen en een mondkapje.

Kinderen in een jeugdhulpinstelling*
De overheid heeft bepaald dat er geen bezoek meer is toegestaan in jeugdhulpinstellingen, tenzij er sprake is van essentieel belang voor de jeugdige. Maar, onder voorwaarden, waarbij we letten op de veiligheids- en gezondheidsrisico’s, is er soms een andere manier om toch contact te hebben. Zoals elkaar buiten ontmoeten of bij de ouder thuis. Als een rechterlijke uitspraak dit contact tussen ouder en kind bepaalt, dan komen we dit zoveel mogelijk na. Als het vanwege de veiligheid en gezondheid toch niet lukt, dan kijken we samen met de ouder(s)of het contact alleen via een videoverbinding of een eenvoudig telefoongesprek kan. Binnen GGZ-instellingen kan het bezoek net even anders geregeld zijn en wordt er via maatwerk naar een oplossing gezocht.

Kinderen in een pleeggezin*
Voor het contact tussen ouders en hun kind dat in een pleeggezin is geplaatst geldt, dat als de veiligheid het toelaat, omgang door moet gaan. Ook dan zullen we in het belang van de gezondheid proberen om het contact op een andere manier te laten doorgaan.

Omgang met de andere ouder*
De omgang met de andere ouder(kind/ouder zonder gezag) of omgang bij een verdeling van zorg- en opvoedtaken (kind/ouder met gezag) gaat door, tenzij de veiligheid (door corona of door een andere reden) dit niet langer mogelijk maakt. Ook nu proberen we in overleg met ouders (en kind) tot een oplossing te komen.

*Wijziging rechterlijke beschikking
In alle bovenstaande gevallen kan het zo zijn dat een rechterlijke beschikking een bepaalde omgangsregeling of vorm van contact bepaalt. Lukt het niet om in situaties waarin dat voor de veiligheid nodig is onderling op een andere manier dit contact te regelen, dan dient Samen Veilig Midden-Nederland namens SAVE een wijzigingsverzoek in bij de rechtbank. Ook kunnen ouders zelf een wijzigingsverzoek indienen.

Bekijk ook onderstaand filmpje van Het Kenniscentrum Kind en Scheiding:

Nieuwsbrief aanmelding

Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.