Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij SAVE Jeugdbescherming?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Wel cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Uit de sector

Samen met het gezin de veiligheid herstellen

Nieuws 11 april 2024 Reading Time: < 1 minuutleestijd

Bij Veilig Thuis Utrecht en SAVE Jeugdbescherming werken medewerkers met diverse achtergronden. Naast ervaren vakmensen en pas afgestudeerde young professionals, zijn er ook kansen voor zij-instromers. Eén zo’n zij-instromer is Hanna*. Zij begon als SAVE jeugdbeschermer in mei 2023 en bracht waardevolle ervaring mee uit haar vorige werk met licht verstandelijk beperkte jongeren.

In de 16 jaar dat Hanna groepsleider was voor jongeren met een verstandelijke beperking, heeft ze veel ervaring opgedaan in het werken met gedrag. “Communicatie staat daarbij centraal”, vertelt Hanna over deze periode. “In het gesprek met de jongere en ouders zoek je steeds naar mogelijkheden om te ondersteunen en motiveren.”

Naast gespreksvaardigheden heeft Hanna ook kennis van de problematiek die kan spelen bij jeugdigen en in gezinnen, waaronder psychische ziektebeelden: “De problematiek waar je als jeugdbeschermer mee te maken krijgt is voor mij daardoor herkenbaar. Mijn rol is echter anders en meer divers dan voorheen. Elk gezin is anders!” Toch erkent Hanna dat het doel van het werk hetzelfde blijft: samen met het gezin en de mensen eromheen zorgen dat de veiligheid hersteld wordt.

Hanna benadrukt dat het als jeugdbeschermer essentieel is dat je kunt reflecteren op je eigen handelen en beslissingen die je neemt. Dit doet ze met collega’s en de gedragswetenschapper, bijvoorbeeld in een methodische leerbijeenkomst of multidisciplinair overleg.

Om zich te registreren bij SKJ*, volgde Hanna een EVC-traject*: “Toen ik had besloten om als zij-instromer een ander vak te leren heb ik eerst scholingsadvies gevraagd bij het SKJ. Daarvoor leg je al je kennis en werkervaring voor, op basis daarvan heeft SKJ geadviseerd dat een EVC voor HBO Jeugd- en Gezinsprofessionals voor mij het benodigde traject is voor registratie bij SKJ.”

Hanna startte bij SVMN in een inwerkgroep. Daarnaast volgde ze een interne opleiding en deed ze werkervaring op in haar eigen team, door veel mee te lopen met collega’s. Na het afronden van de inwerkgroep, begon ze met het aanleggen van een EVC-portfolio: “Daarvoor schrijf je in 20 weken een portfolio (met opdrachten) aan de hand van eigen casuïstiek, waarbij je steeds aantoont welke kennis, ervaring en competenties je al hebt verworven en hoe je die toepast in je werk. Dat vul je aan met theoretische onderbouwingen.” Hoewel hier best veel tijd in kan zitten, lukte het Hanna goed om dit traject te combineren met haar andere werkzaamheden, waaronder het begeleiden van gezinnen onder supervisie van een collega: “Ik kreeg hiervoor alle ruimte van mijn manager en collega’s. Een deel van de uren mag in werktijd, een deel deed ik in eigen tijd.”

Naast het aanleggen van een portfolio, is het EVC-traject voor Hanna ook een persoonlijk leerproces. Zo benoemt ze het overkomen van belemmerende overtuigingen als een uitdaging, die haar uiteindelijk ook veel heeft gebracht: “Door het EVC word je je bewust van je eigen handelen en dat vind ik leerzaam.” Hanna geeft aan dat de steun die ze hierin van collega’s kreeg haar enorm heeft geholpen.

Nu het EVC-traject erop zit, kan Hanna zich eindelijk volledig op haar werk richten: “We hebben het ook gevierd op de afdeling, ik kreeg bloemen en taart!”

Wat het werk als jeugdbeschermer volgens Hanna zo bijzonder maakt, is de afwisseling en de uitdaging die volgens haar in complexe situaties zit. Als voorbeeld noemt ze ouders die het niet met haar eens zijn. Hanna erkent dat de impact die ze met haar werk op het leven van anderen maakt een grote verantwoordelijkheid is: “Dit vraagt om blijven samenwerken met cliënten en doorlopend schakelen, toetsen en reflecteren met collega’s. Daarin neem je jezelf mee als persoon en als professional.”

Tot slot heeft Hanna nog een krachtig advies aan potentiële zij-instromers: “Als je denkt dat het vak van Jeugdbeschermer of medewerker Veilig Thuis bij jou past en je bent bereid er echt voor te gaan en er ook zelf in te investeren, doe het dan gewoon en solliciteer!”


* Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Hanna gefingeerd.
* Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.
* Eerder Verworven Competenties.

Nieuwsbrief aanmelding

Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.