Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij SAVE Jeugdbescherming?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Wel cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Uit de sector

Start landelijke campagne Jeugd- en Kinderbeschermers ‘Wat zou jij doen?’

Nieuws 14 september 2023 Reading Time: < 1 minuutleestijd

14 september 2023 – Vandaag start de landelijke campagne “Wat zou jij doen?” Jeugd- en kinderbeschermers uit heel Nederland willen met het initiatief meer zichtbaarheid geven aan hun werk en inzet voor kinderen, jongeren en gezinnen. 

De campagne is een gezamenlijke inspanning van verschillende organisaties die zich inzetten voor jeugd- en kinderbescherming in heel Nederland, waaronder de Raad voor de Kinderbescherming en diverse jeugdbeschermingsinstanties zoals SAVE Jeugdbescherming. Het biedt een inkijkje in het werk van jeugd- en kinderbeschermers en belicht de complexe morele kwesties waarmee ze dagelijks te maken hebben. Centraal in de campagne staan persoonlijke interviews met echte jeugd- en kinderbeschermers, waarin ze openhartig voorbeelden delen van de dilemma’s die ze tegenkomen en het publiek de vraag stellen: “Wat zou jij doen?”

Dilemma’s 
Hoe breng je de veiligheid weer in huis als er ook forse problemen zijn, zoals schulden, verslavingen of psychische problemen? Hoe zorg je ervoor dat een kind zich dan veilig kan ontwikkelen? In de campagnevideo’s delen jeugd- en kinderbeschermers dilemma’s uit hun dagelijks werk. ‘Kan een moeder zonder huis zorgen voor haar vijf kinderen?’, vraagt jeugdbeschermer Saphira zich af. SAVE Jeugdbeschermer Marloes zet ons voor het volgende dilemma: ‘Wat doe je als een moeder suïcidaal is en je wordt gevraagd of de kinderen uit huis gehaald moeten worden?’ Ook SAVE jeugdreclasseerder Tamme staat in dubio: ‘Geef je een jongen die weer een zwaar delict heeft gepleegd een tweede kans?’

Grote impact 
Jeugd- en kinderbeschermers begrijpen heel goed dat hun keuzes grote impact kunnen hebben op kinderen, jongeren en ouders. Als het niet goed gaat thuis maken jeugd- en kinderbeschermers eerst afspraken om een veilige plek te creëren voor het kind. Als dat geregeld is, maken ze samen met het gezin een plan om de situatie thuis op de lange termijn te verbeteren. En te bepalen welke hulp daarbij nodig is. Met dilemma’s tot gevolg. Want elke keuze heeft voor- en nadelen. En het is nooit precies duidelijk hoe een keuze uiteindelijk zal uitpakken.

Jeugd- en kinderbeschermers bespreken hun dilemma’s daarom altijd in een team met collega’s en gedragsdeskundigen. Ze worden daarbij gesteund door tools en instrumenten die de veiligheid meten of de kern van het probleem naar boven halen. Ze nemen de besluiten gezamenlijk en laten die toetsen door de kinderrechter. Zo proberen ze zo goed mogelijk te borgen dat kinderen weer veilig kunnen opgroeien.

Over de campagne 
Voor meer informatie over de campagne, inclusief video-interviews met jeugd- en kinderbeschermers, kun je terecht op de campagnewebsite www.watzoujijdoen.nl. Hier kunnen geïnteresseerden zich verdiepen in de verhalen en inzichten van degenen die zich inzetten voor de veiligheid en het welzijn kinderen en jongeren in Nederland.

De eerste fase van de campagne loopt van 14 september tot half november 2023. Een tweede fase staat gepland voor begin 2024.

Nieuwsbrief aanmelding

Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.