Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij SAVE Jeugdbescherming?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Wel cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Uit de sector

“Weet je, ze hebben een slechte reputatie, maar kunnen het wel!”

Blog 16 januari 2020 Reading Time: 2 minutenleestijd

Echt gebeurd. Zojuist.
Ik kom een kennis tegen die ik al een tijdje niet heb gesproken en we wisselen even de nieuwste ontwikkelingen in ons leven uit.

“OH!”, zegt ze. “Ik heb nog aan je gedacht omdat je bij ‘jeugdzorg’ werkt. De afgelopen twee jaar ging het niet zo goed met me. Gescheiden, [tienerzoon] uit huis laten plaatsen… het jeugdzorgteam uit de gemeente is betrokken…en mijn ex staat tegenover me. Het gaat nu goed hoor maar nee, ik lag écht aan puin de afgelopen jaren!”

Geschrokken vraag ik hoe het met haar zoon gaat.

“Ja, hij zit in een gesloten instelling nu”, zegt ze, om na mijn *extra geschrokken* blik gelijk toe te voegen “nee, het gaat echt hartstikke goed! Hij zit op de rit en zijn traject is af. Hij wacht nu om door te stromen naar een gezinshuis, alles zit vol. Weet je wat het is met [gesloten instelling], ze hebben een slechte reputatie maar ze kunnen het wel!”

Enigszins opgelucht dat het weer goed gaat, vraag ik naar de samenwerking met haar gezinscoach, heeft ze er wat aan? “Oh, ja die is goud!”, zegt ze. “Die heeft me het vertrouwen in mijzelf als moeder weer teruggegeven.”

Als ik thuis ben app ik haar: mag ik haar verhaal anoniem delen op LinkedIn? Over jeugdzorg horen we nooit de succesverhalen en ik denk dat het voor veel medewerkers (incl. mijzelf) een opsteker is in alle negatieve berichtgeving over ons werk. Als ze leest wat ik heb geschreven, appt ze terug “Top! Gewoon plaatsen. Het is de waarheid. En je kunt ook zeggen dat jeugdzorg zo opkwam voor het kind. Ze hebben gewikt en gewogen. En veel expertise in huis.”

Het mag ook eens gezegd.

Laura Goei

Laura Goei is senior jurist bij Jeugdbescherming West | ZZP-er JBX juridisch advies & training | redacteur jeugdbescherming Kennisbank Split-Online.
Bovenstaande verhaal heeft ze vorig jaar voor haar Linkedin-pagina geschreven en het is hier met haar toestemming gepubliceerd.

Nieuwsbrief aanmelding

Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.