Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij SAVE Jeugdbescherming?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Wel cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

RAUW & HOOP

Rauw & Hoop is een docu-serie die zes jongeren portretteert die met jeugdzorg te maken hebben gehad. Zes jongeren, zes verhalen. Openhartig en eerlijk vertellen zij hoe zij terugkijken op hun jeugd en hoe zij zich hebben ontwikkeld tot wie zij nu zijn. Wat geeft hun kracht? Wat heeft hen geholpen? Wat niet?

Rauw & Hoop geeft stof tot nadenken en maakt op een indringende manier duidelijk wat de kern van jeugdzorg moet zijn.

Documentaire Rauw & Hoop

 

Podcasts: stof tot nadenken

In drie podcasts gaat Marcel Daems verder in gesprek met de Rauw & Hoop-deelnemers over hun ervaringen met de jeugdzorg. Wat ging er mis? Welke ankers waren voor hun bepalend? Waar hadden ze behoefte aan? Wat kunnen ze ons leren aan de hand van hun eigen ervaringen?

Rauw & Hoop is een productie van Stichts Gevecht Media in opdracht van Samen Veilig Midden-Nederland en Jeugdbescherming Overijssel.

De deelnemers geportretteerd:

Cynthirella: “Je bent mooi zoals je bent

Cynthirella is een krachtige dame, die het nodige heeft meegemaakt en al vroeg in haar leven in aanraking kwam met jeugdzorg. In deze periode uitten de problemen zich bij Cynthirella in de vorm van gedragsproblemen. Deze gedragsproblemen en verkeerde diagnoses beheersten haar leven. De lessen en ervaringen die haar hebben gemaakt tot wie ze nu is, wil ze als ervaringsdeskundige inzetten om jongeren te helpen positieve stappen in het leven te zetten.

Salomé: “Ik heb het zo gemist”

Salomé besloot als tiener het huis te verlaten en het geluk elders te zoeken. Thuis wonen was geen optie meer. Via jeugdzorg kwam ze bij een pleeggezin; een warm bad dat een stabiele duurzame ontwikkeling als puber mogelijk heeft gemaakt. Naast haar pleegouders leverden ook haar voogden een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Salomé. Er zijn een aantal cruciale momenten geweest die voor haar doorslaggevend zijn geweest.

Mirthe: “Kijk door de ogen van het kind”

Mirthe kreeg op jonge leeftijd te maken met hulpverlening. Mirthe had problemen met machtsverhoudingen en dit leidde tot boosheid en woede-uitbarstingen. In de behandeling en aanpak van haar problemen stond niet de oorzaak maar het geuite gedrag centraal. Het blijft daardoor botsen tussen Mirthe en de hulpverleners. Met de komst van een nieuwe voogd veranderde alles, Mirthe werd zelf het middelpunt van de hulpverlening. Een positief startpunt voor een hoopvolle toekomst.

Delaine: “Het verleden verander je niet, de toekomst wel”

Delaine werd uit huis geplaatst omdat haar thuissituatie onveilig was. Ze kwam in de crisisopvang terecht. Vanaf dat moment speelde de voogd van Delaine een meer dan belangrijke rol. De keuze voor opvang werd samen met de voogd gemaakt. Maar naarmate de maanden verstreken, bleek de situatie niet de rust en ruimte te geven die Delaine nodig had. Via crisisopvang kwam ze terecht op een nieuwe opvanglocatie waarbij het ‘erbij horen’ vanzelfsprekend was. Een warm bad dat zorgde voor verdere groei en ontwikkeling.

 

Raymond: “Mijn wereld, mijn weg”

Raymond is een creatieve en artistieke man, die als tiener botste met ouders en de maatschappij. De basis van de botsing en de problemen die ontstaan ligt in de afkomst en culturele verschillen. Zelfstandig wonen in zijn eigen stad brengt hem wat hij nodig heeft. Raymond schetst hoe hij het leven in een andere cultuur vanaf dag één heeft beleefd. Hij ziet veel jongeren worstelen. Nu plant hij met zijn stichting zaadjes die het gedachtegoed van de Hip-Hop cultuur verspreiden met als doel een betere maatschappij vol liefde.

Claudia: “Ik wilde vroeger ook gezien worden”

Claudia wist altijd al heel goed wat ze wel en niet wilde. Ook zij kreeg al vroeg in het leven te maken met jeugdhulpverlening. Alle consequenties van haar handelen destijds kon ze niet overzien, maar Claudia wist precies wat ze deed. Haar gedrag had een aanleiding die Claudia nu goed kan omschrijven. Met terugwerkende kracht ziet Claudia in de weg van jeugdhulpverlening een aantal hiaten die in haar ogen flink verbeterd zouden kunnen worden.

Claudia heeft ervoor gekozen anoniem mee te werken aan deze productie. 

Nieuwsbrief aanmelding

Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.